Kom igang med at spille golf

Det er forår, og tiden kommer til at gå ud og tag på café med venner og veninderne. Inden du får muligheden, bliver hele verden ramt af en pandemi, og ALT lukker ned. Hvad gør I?

Introduktion til golf

Generelt om golf

Golf er en sportsgren, der handler om, at skyde en golfbold fra et tee-sted og ned i et hul (hvori der står et flag), der ligger på en green. Der er, som udgangspunkt, 18 huller på en rigtig golfbane. Hullerne/banerne har forskellige sværhedsgrader, og dermed varierer antal slag man må bruge på et hul. Et hul kan f.eks. hedde et par 3 hul. Det betyder, at hvis man får bolden i på 3 slag, så får man par. Der er nogle betegnelser for, hvad man får hvis man bruger færre/flere skud end par:

 • Et slag under par: Birdie
 • To slag under par: Eagle
 • Et slag over par: Bogey
 • To slag over par: Dobbelt bogey

Pay & Play i Silkeborg Ry Golfklup

I et spil golf handler det om, at slå færrest slag på en runde af X antal huller, hvilket resultere i flest point.

Når man går på en golfbane, hedder områderne på banen noget forskelligt. Til højre ses en golfbane, på Silkeborg/Rys golfbane. Her starter man, som sagt, på et tee-sted – der er som regel en herre- og en dame-tee, som set på billedet. Herfra slås første slag. Det høje græs rundt om banen hedder en rough, og på vej op mod flaget/hullet kommer en fairway. Fairway’en er kortklippet græs, lidt magen til tee-stedet, og det fairway’en leder op til greenen, som er det helt tætklippede stykke græsplæne.

Rundt om banen kan der forekomme bunkere, søer og andre forhindringer.

Lær reglerne i golf

I ovenstående afsnit står beskrevet, at der som udgangspunkt er 18 huller/baner, hvis man går en runde i en golfklub. Det er også rigtig – til dels. Der er mulighed for at gå på nogle mindre og kortere baner rundt omkring i golfklubberne. For at spille golf på de store 18 hullers baner er det påkrævet, at man erhverver sig det der hedder et DGU-kort samt er medlem af en golfklub (i de fleste tilfælde). DGU (forkortelse for Dansk Golf Union) udsteder nogler regler som man skal kunne, og dem er det muligt at undervist i når man starter som medlem i en golfklub.

Når man har erhvervet sig et DGU-kort får man også et handicap. Ens handicap skal regulerer banen ift. dens sværhedsgrad således, at alle (i bund og grund) kan spille sammen. Har man f.eks. et handicap på 30, så får man X antal ekstraslag på de 18 huller. Jo lavere handicap, desto bedre en spiller.

Reglerne er mange, men for at opridse helt kort, hvad reglerne f.eks. handler om, så er det ting som: hvad gør man hvis bolden ryger væk, må man flytte løse naturgenstande på greenen, hvor mange strafslag får man for at ramme en anden spillers bold, osv. osv.

Hjælp til golf regler

Der findes medier der hjælper til, at man kan lære reglerne at kende. F.eks. Golf.dk har lagt videoer ud, der lærer én om næsten alle golfregler. Videoerne kan ses HER. På Golf.dk’s hjemmeside er det også muligt at tage den prøve der afgør, om man kan få et DGU-kort (find prøven her). Testen kan både tages for sjov, men også hvis man er medlem af en golfklub – så bliver testresultatet sendt over til ens klub, og så kan man ske at få et DGU-kort. I nogle klubber kan der være specifikke regler til den ene klub, hvorfor man så skal tage en klubspecifik regelprøve.

Start med at spille golf

Træningsfaciliteter

Driving Range

Når man skal igang med at spille golf, kan det være en god idé at man benytter nogle af golfklubbernes træningsfaciliteter. Disse faciliteter kan bestå af f.eks. en driving range, putting green og/eller en pitching green.

 • En driving range er et stort åbent område, hvor man kan stå og slå til nogle bolde med alt fra en driver (den kølle man slår længst med) og ned til et jern. Her betaler man som oftest for, at man får en kurv fyldt med bolde, og så står man bare og slår ud med golfkøllerne. Det er altså på en driving range man har mulighed for at stå og øve alle sine slag, der skal en fin længde på.
 • En pitching green er en green hvor man kan øve indspil på. Indspil er hvor man står udenfor greenen og så bruger et jern med en stor vinkel på. Så er det muligt at tippe bolden op på greenen og hen mod flaget.
 • En putting green er lidt magen til en pitching green, men på putting greenen går det blot ud på at øve sine skud med putteren. Putteren er det jern man bruger når bolden skal slås hen langs jorden imod flaget. Typisk med en kort afstand.

Tee sted

Pay & Play golf

De såkaldte “Pay & Play” baner er, hvor man betaler det der hedder et “green fee” for at få lov at spille, og så kan man tage en runde på klubbens P&P bane. Eksempler på fine Pay & Play baner er f.eks.:

Disse er blot nogle af de muligheder der forefindes, hvis man er på udkig efter en fin Pay & Play bane.

Golfudstyret

Der findes forskellige køller og jern man spiller med i golf. Det kommer an på hvor langt og højt op man skal, eller om man skal op fra f.eks. en bunker. De gængse køller der findes indenfor golf er:Golfbold på tee

Køller:
 • En Driver er den kølle man som oftest slår længst med. For nybegyndere kan den være svær at slå med idet man skal have et lidt andet fodfæste og et andet stand (måden man står på). En driver bliver brugt på tee-stedet når man slår ud, fordi den kan slå så langt. Når man skyder med en driver vil man, som oftest, bruge det der hedder en tee, som er en slags pind man kan sætte under bolden så bolden bliver hævet.
 • En Fairway-kølle er køllen lige efter driveren. Fairway-køllen er den kølle man bruger, hvis man ikke får så godt et udspil fra tee-stedet, og der stadig er langt til hullet. Når man bruger en fairway-kølle så behøver man ikke tee bolden op, idet der er en marginal vinkel på køllen og man dermed kan komme under den.
 • Hybrid-køller er noget nytilkommet. Det ligger lidt i navnet “hybrid”, at en hybrid-kølle er en mellemting mellem en kølle og så de traditionelle jern. Man kan få det der hedder 3 og 4 jern, som er de jern der skyder længst, men nu er mange begynde at erstatte disse jern med hybrid-køller.
Jern:
 • 5-9 jern, hvilket er de traditionelle jern man bruger til at skyde en let distance. Jo lavere jern, desto mere længde – altså et 5’er jern skyder længere end et 9’er jern, men til gengæld kan man få bolden højere op med et 9’er jern. Det skyldes vinklen på jernet.
 • En pitching wedge som er et jern man bliver til at skyde indspil, altså her hvor bolden ikke ligger på greenen, men lidt udenfor. Disse wedges kan fås i med forskellige grader (vinkel), men det begynder man først at bruge når man kommer i et lavere handicap.
 • Et sand jern er et jern med en stor vinkel på. Det er altså (overhovedet) ikke til at få længde på ens slag, men til at få den op fra en bunker.

Nedenunder ses, i rækkefølge, hvordan et slag med hhv. driver og sand jern skal slås:

Det rigtige golfudstyr for begyndere

Er du træt af at låne klubbens udstyr og kunne du tænke dig dit eget golfsæt? Det behøver ikke nødvendigvis at koste dig en mindre formue. Det er nemligt ret ligetil at erhverve sig et brugt golfsæt. Golfsæt bliver hyppigt sat til salg og solgt på de online platforme vi har til rådighed. Der er f.eks. mange der sælger golfudstyr igennem Facebooks Marketplace, Den Blå Avis, mv.

Er du ikke meget for at købe et brugt sæt, og du har ikke 15.000 til et nyt golfsæt? Så findes der heldigvis også løsninger på dette. Der er efterhånden nogle forretninger der sælger golfudstyr, herunder tøj, sko, køller og tilbehør. Tag Golfexperten som eksempel. Hos Golfexperten kan man købe såkaldte begyndersæt. Det er komplette golfsæt med alt fra driver til putter, inkl. taske til at have alle køller og jern i. Når de er på tilbud koster de ikke engang 3.000,- og de kan findes her.

Det kan være en god idé at få sig et sæt, som ingen andre har spillet med og dermed måske slået skæve. Det giver dig muligheden, som kommende PGA Pro, at vænne dig til ét sæt golfkøller og jern. Når du har trænet tilstrækkeligt og regelmæssigt kan du erhverve dig DGU-kortet. Så har du mulighed for at komme ud på de rigtige baner. Herefter kan det blive nødvendigt at investere i nogle dyrere golfkøller. Når man kommer langt nok ned i handicap, må man til sidst ud og få nogle bedre køller.

Kunne du tænke dig at vide mere om billige løsninger til golfudstyr for betyndere, så kan du blive meget klogere ved at læse golf på budget, hvor der er skrevet lidt om, hvordan og hvor man kan få fine golfsæt til fornuftige penge.

Fairway på en golfbane